Iedereen die in Nederland verzekerd is heeft recht op kraamzorg. Kraamzorg valt binnen de basisverzekering, dat houdt in dat het altijd wordt vergoed ook als ik niet geregistreerd sta bij jouw zorgverzekeraar.

Wettelijke eigen bijdrage.

Er geldt een wettelijke eigen bijdrage van €5,10 per uur voor het jaar 2024. Afhankelijk van hoe je aanvullend bent verzekerd, wordt deze eigen bijdrage gedeeltelijk of helemaal vergoed.  Tijdens het intakegesprek bekijken we samen hoe je verzekerd bent en of de eigen bijdrage wel of niet wordt vergoed. Weet je niet zeker wat er wel of niet wordt vergoed, lees dan altijd je polisvoorwaarden of neem contact op met je zorgverzekeraar. Als de eigen bijdrage niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed, ontvang je na de kraamtijd een factuur voor de eigen bijdrage.

Kosten kraamzorg

De kosten van de eigen bijdrage zijn bij alle kraamzorgbureaus hetzelfde.

Aantal uren kraamzorg?

Aan de hand van het landelijk indicatie protocol (LIP) wordt het aantal uren kraamzorg dat je krijgt vastgesteld. Volgens het LIP heb je recht op minimaal 24uur zorg en maximaal 49uur bij borstvoeding en 45uur bij het geven van kunstvoeding. Beval je van een tweeling, dan heb je recht op meer uren. Deze uren worden verdeeld over 8 dagen.

Als er een medische noodzakelijk is kunnen het aantal uren kraamzorg, in overleg met de verloskundige, bijgesteld worden en kan de zorg met 2 extra dagen worden verlengd. Er geldt een maximum van 80 uur en deze kunnen worden verdeeld over 10 dagen. Moet je na de bevalling in het ziekenhuis blijven, dan gaat er per dag 6 uur van je totaal aantal uren af.

 

Tijdens de intake zullen we aan de hand van het LIP jullie kraamzorg uren bepalen. Deze wordt vaak geïndiceerd op 49uur verdeeld over 8 dagen.  De verloskundige en de kraamverzorgster bespreken op verschillende momenten de eventuele aanvullende behoeftes vanwege medische noodzaak. Aan de hand hiervan wordt besloten of het aantal uren nog passend is. Dit doen wij, omdat na de geboorte pas echt zichtbaar is hoeveel kraamzorg moeder en gezin nodig hebben.

 

Het bepalen van het aantal uren kraamzorg doen we op verschillende momenten:

  1. Tijdens de intake (1ste indicatie moment)
  2. Na de bevalling (2e indicatiemoment)
  3. Tijdens het kraambed (3e indicatiemoment)
  4. Extra dagen nodig? (9e en 10e dag)

Dit gaat altijd in overleg met de kraamverzorgster en verloskundige!

Uitgestelde kraamzorg.

Komt je kindje pas na de kraamperiode thuis dan kan het zijn dat je recht heb op uitgestelde kraamzorg. Uitgestelde kraamzorg is net wat anders dan de normale kraamzorg. We zijn er dan voornamelijk om jullie te helpen met jullie weg in huis te vinden qua verzorging van de baby en om jullie heel veel tips te geven. Zodat je ook thuis vol vertrouwen voor de kleine kan zorgen.

 

Uitgestelde kraamzorg valt niet onder de basisverzekering, je hebt er dus alleen recht op als je aanvullend verzekerd bent en ook hier geld een wettelijke eigen bijdrage van €4,80 per uur. Je krijgt vaak nog drie dagen met drie uur zorg. Raadpleeg je zorgverzekeraar om na te gaan wat voor jullie geldt.

Uitgestelde kraamzorg